HORIA MIHAIL

Născut pe 20 iulie 1971, la Brașov

Pianist • Solist concertist al Orchestrelor Radio București și al Filarmonicii Brașov.

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal, Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar”, se scria în ziarul Boston Globe, după una dintre aparițiile sale.

După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații „Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD-uri de trio, cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, și 3 CD-uri Stradivarius, în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso și Romantic.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeași Editura Casa Radio.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul internațional „Nopți pianistice” de la Chișinău, Festivalul Internațional de la Ushuaia. Proiectul „Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul „Cele trei dive” alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iasi, Cluj și Timișoara, în 2011.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur/ Flautul fermecat (www.flautuldeaur.ro), alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alături de Gabriel Croitoru. Toate aceste inițiative au continuat pâna în 2021.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Împreună cu violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail a susținut, cu prilejul Zilei Naționale a României, două recitaluri în două prestigioase săli de concert din SUA: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.