"Pianul Călător"

Horia Mihail, comparat cu Franz Liszt de spectatorii bucuresteni

Doua evenimente muzicale din cadrul Turneului International Pianul Calator, un proiect Radio România, au adus la Sala Radio din Bucuresti, pe 5 si 8 mai, aproape 2000 de spectatori, care au aplaudat entuziasti, minute în sir, prestatia pianistului Horia Mihail în cadrul recitalului solo si apoi în cadrul concertului cu Orchestra Nationala Radio, condusa de Radu Popa.
Turneul se desfasoara în perioada 22 martie - 20 mai 2015 si este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo, iar în perioada urmatoare, pianistul va încânta cu muzica de Rachmaninov, Liszt, Schumann si Brahms spectatorii din Deva, Tulcea, Roman, Bârlad dar si Chisinau, va reveni în parcurile bucurestene, pentru ca turneul sa se încheie cu recitaluri la Iasi si Bistrita.
Reactiile celor prezenti au fost entuziaste de fiecare data, rasplatind si la Sala radio prin ropote de aplauze, prestatia pianistului: “Deosebit. Liszt-ul a fost senzational”. „Extraordinar”. „Horia Mihail e imbatabil”. „Tocmai comentam ca se merge pe urmele lui Liszt”.
Daca turneul a pornit de la o necesitate, pentru ca dupa ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat ca infrastructura pianistica este foarte slaba, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt si sa încerce sa ofere bucurie publicului din orase unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente, momentul sosirii la Sala Radio din Bucuresti este unul foarte special pentru pianist, fiind o sala foarte ofertanta:
“Este un lucru cu care noi, cei profesionisti, cei care avem sansa sa cântam în mai multe sali, trebuie sa ne obisnuim de la bun început. Din fericire, am avut norocul ca, înca de la o vârsta foarte frageda, sa circul mult prin tara si prin afara tarii si sa cânt în tot felul de situatii, în tot felul de sali cu acustici diferite, cu piane, cu instrumente diferite. Sala Radio, este o sala impresionanta pentru orice artist. Eu am debutat aici în urma cu 32 de ani si, chiar daca acum Sala Radio nu mi se pare la fel de uriasa, cum mi se parea când eram doar un copil, ramâne un loc în care se aduna muzicieni de mare valoare, si, cu atât mai mult, melomani adevarai, oameni care au cultura mersului la concert, poate nu doar în Bucuresti, ci si în alte tari cu traditie muzicala. Astfel încât, pentru mine, concertele de la Sala Radio sunt cele mai importante din acest punct de vedere, chiar daca acord atentie egala fiecarui eveniment. Emotia este, poate, un pic altfel”.


ITINERAR:
10 mai, Deva, Teatrul de arta – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul ''Jean Bart'' – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultura – Recital
14 mai, Chisinau, Sala cu orga – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul ''Marcel Guguianu'' – Recital
16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
19 mai, Iasi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistrita, Sinagoga – Recital

Un proiect Radio România

Producatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' din Galati, Filarmonica de stat din Brasov, Radio România Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul de proiecte culturale ''Aurel Stroe'' din Busteni, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primaria din Ludus, Casa de cultura din Baia de Aries, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Primaria municipiului Alba Iulia, Casa de cultura din Deva, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul ''Vasile Pârvan'' din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iasi, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.