"Pianul Călător"

Pianul calator pus la dispozitie de Radio România a ramas la Deva. Turneul lui Horia Mihail continua

Dupa ce Pianul calator s-a auzit la Ludus, apoi la Baia de Aries si la Alba Iulia, acesta a ramas la Casa de Cultura din Deva. Turneul de concerte si recitaluri continua însa, iar pianistul Horia Mihail se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru un alt eveniment al turneului, si anume un concert cu orchestra la Teatrul de Arta din oras.

Turneul International Pianul Calator, editia a V-a, un proiect Radio România, se desfasoara pâna în 20 mai si este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo.

Sosirea pianului a fost extrem de apreciata de iubitorii muzicii din Deva, asa cum reiese din declaratiile acestora pe marginea evenimentului: "O idee foarte buna. Avem multi copii talentati aici, este foarte util. Ei ar trebui sa încerce". "Oare nu ar putea ramâne mai mult? Sa îl vada toata lumea". "Avem si scoala de muzica în oras, va fi sigur foarte folosit". "Este o mare bucurie sa fie asa un eveniment în orasul nostru”. "Am auzit la Radio si am venit cu copiii mei."

Horia Mihail s-a despartit înca o data de un pian calator, fara regrete însa, caci se va întoarce la el cu mai multe prilejuri: "De fiecare data pianele au fost folosite, acesta este motivul pentru care aceasta initiativa pornita acum 5 ani continua. Am cântat deseori pe pianele calatoare în locurile în care ele au ramas si au existat în fiecare an actiuni importante pentru comunitatile respective. În acest an, personal voi vizita toate cele trei piane calatoare în diverse ipostaze, atât ca solist, cum se întâmpla acum în turneul Pianul Calator, cât si ca acompaniator sau partener de muzica de camera în deja binecunoscutele turnee Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor si Flautul fermecat. Asadar nu este în van si acum am curajul sa spun: viitorul suna bine!"

Turneul International Pianul calator este o poveste de succes acum, dar ea a pornit de la o necesitate. Dupa ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat ca infrastructura pianistica este foarte slaba, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt si sa încerce sa ofere bucurie publicului din orase unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Asa a început calatoria prin tara a pianelor puse la dispozitie de Radio România.

Horia Mihail se pregateste acum pentru evenimentele de gala de la Sala Radio din Bucuresti. Pe 5 mai el va sustine un recital ce cuprinde cele sase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Aprčs une lecture de Dante, de Franz Liszt si se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scčnes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann.

Pe 8 mai va fi un regal muzical în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Regalitatii. Horia Mihail va cânta împreuna cu Orchestra Nationala Radio, dirijata de Radu Popa, Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov. Concertul se va desfasura în prezenta membrilor Familiei Regale a României.

Dar evenimentele din Capitala nu se vor încheia aici. Pianul Calator se va auzi si în acest an în aer liber, în parcul Herastrau, unde Horia Mihail va oferi, cu sprijinul ARCUB, doua recitaluri în zilele de 16 si 17 mai, de la ora 17:00. Amanunte pe www.pianulcalator.ro


ITINERAR:
5 mai, Bucuresti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucuresti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de arta – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul ''Jean Bart'' – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultura – Recital
14 mai, Chisinau, Sala cu orga – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul ''Marcel Guguianu'' – Recital
16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
19 mai, Iasi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistrita, Sinagoga – Recital

Un proiect Radio România

Producatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' din Galati, Filarmonica de stat din Brasov, Radio România Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul de proiecte culturale ''Aurel Stroe'' din Busteni, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primaria din Ludus, Casa de cultura din Baia de Aries, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Primaria municipiului Alba Iulia, Casa de cultura din Deva, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul ''Vasile Pârvan'' din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iasi, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.