"Pianul Călător"

Turneul Pianul Calator ajunge la Pitesti, Busteni si Ploiesti


Cea de-a cincea editie a Turneului Pianul calator este în plina desfasurare. Dupa lansarea de succes de la Galati, Horia Mihail a poposit în orasul sau natal, Brasov, iar apoi a mers în Banat, la Resita si Timisoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritatile pe care turneul le-a adus în orasul lor. Imediat dupa Pasti, ajungând la Pitesti, Busteni si Ploiesti, pianistul va reveni cu încântatoarele lucrari romantice din repertoriul de anul acesta.

Turneul International Pianul Calator (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România si Asociatia Culturala Accendo si este sustinut de Radio România.

Pentru Horia Mihail, Brasovul, orasul debutului sau artistic este întotdeauna un punct important si emotionant pe harta turneelor sale. Aici împartaseste publicului sentimentele sale artistice dar si gândurile: ''Este publicul meu, as putea spune, fiindca aici am debutat, aici locuiesc si aici sunt ca într-o familie, atât alaturi de colegii mei muzicieni, cât si de cei pe care îi cunosc personal, asa ca n-as putea spune ca este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul calator din acest an aduce orase noi, voi debuta la Ludus, voi debuta la Baia de Aries, orase care nu sunt în circuitul obisnuit al artistilor''. (Horia Mihail)

Publicul îl apreciaza în egala masura: ''Avem un solist de valoare în orasul nostru, duce faima Brasovului si pe alte meridiane, ne bucuram ca vine si acasa…Da, a fost frumos. A fost o seara minunata. Lume multa, foarte frumos'', '' Foarte frumos. Adica, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parca concertul asta a fost mai frumos'', ''Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit'', ''Nu oricine ar face asemenea efort''.

Un concert cu orchestra va avea loc în perioada urmatoare la Pitesti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Busteni (19 aprilie) si Ploiesti (20 aprilie) vor cuprinde cele sase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Aprčs une lecture de Dante, de Franz Liszt si se vor încheia cu Carnaval Op. 9 ''Scčnes mignonnes sur quatre notes'' de Robert Schumann.

Si pentru ca menirea acestui turneu de amploare consta în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colturi ale tarii, dar si în obiectivul generos de a darui unui oras un pian de concert cu drept de folosinta pentru urmatorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marca), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul calator pus la dispozitie de Radio România urmeaza sa ramâna pentru urmatorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii. La Tulcea si la Roman, pianistul se va reîntâlni si cu celelalte piane calatoare, ramase acolo în anii 2013 si 2014. Itinerarul turneului poate fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.


ITINERAR:
22 martie, Galati, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' – Concert cu orchestra
2 aprilie, Brasov, Sala Patria – Concert cu orchestra
7 aprilie, Resita, Sala Lira – Recital
9 aprilie, Timisoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra
16 aprilie, Pitesti, Casa de cultura a sindicatelor – Concert cu orchestra
19 aprilie, Busteni, Centrul cultural ''Aurel Stroe'' – Recital
20 aprilie, Ploiesti, Sala Ion Baciu – Recital
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital
22 aprilie, Târgu Mures, Sala Festiva a Liceului de Arte – Recital
27 aprilie, Ludus, Casa de cultura – Recital Pianul calator
28 aprilie, Baia de Aries, Casa de cultura – Recital Pianul calator
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultura – Recital Pianul calator
30 aprilie, Deva, Centrul cultural ''Dragan Muntean'' – Recital Pianul calator
5 mai, Bucuresti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucuresti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de arta – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul ''Jean Bart'' – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultura – Recital
14 mai, Chisinau, Sala cu orga – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul ''Marcel Guguianu'' – Recital
16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
19 mai, Iasi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistrita, Sinagoga – Recital

Eveniment sustinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' din Galati, Filarmonica de stat din Brasov, Radio România Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul de proiecte culturale ''Aurel Stroe'' din Busteni, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primaria din Ludus, Casa de cultura din Baia de Aries, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Primaria municipiului Alba Iulia, Casa de cultura din Deva, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul ''Vasile Pârvan'' din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iasi, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.