"Pianul Călător"

Horia Mihail aduce romantismul turneului Pianul Calator la Brasov, Resita si Timisoara


Dupa ce cea de-a cincea editie a turneului Pianul calator s-a lansat în luna martie la Galati, printr-un eveniment de succes asociat cu inaugurarea noului pian Steinway al orasului, spectatorii din Brasov, Resita si Timisoara se vor bucura în perioada pre-pascala de sonoritatile romantice pe care turneul le va aduce în orasul lor.

''Este o muzica de o atât de mare sensibilitate încât am avut lacrimi în ochi pe tot parcursul concertului''. ''A fost divin. Acum, primavara, este o stare pe care ne-o dorim cu totii''. ''Ne bucuram mult ca un asemenea pianist a venit si în orasul nostru'', au spus spectatorii care au umplut pâna la refuz sala teatrului la concertul de deschidere.

Turneul International Pianul Calator (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România si Asociatia Culturala Accendo si este sustinut de Radio România.

Concerte cu orchestra vor avea loc în perioada urmatoare la Brasov, pe 2 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii, dirijata de Ciprian Marinescu si la Timisoara pe 9 aprilie unde pianistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii Banatul dirijata de Leonard Dumitriu. Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov. Aceasta partitura a compozitorului rus ne vrajeste prin starea de profunda implicare în trairea romantica, fiind creata parca special pentru fundalul sonor al filmelor de dragoste.

Recitalul lui Horia Mihail de la Resita, din data de 7 aprilie, organizat în parteneriat cu Radio Resita, va cuprinde cele sase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms, va continua cu Aprčs une lecture de Dante, de Franz Liszt care transforma aici cea de a doua parte din Aneés de pčlerinage într-o mare calatorie de-a lungul artei si a spiritualitatii italiene si se va încheia cu Carnaval Op. 9 ''Scčnes mignonnes sur quatre notes'' de Robert Schumann ce apartine primei sale perioade de creatie (1834-1835) si e dedicata primei sale iubiri si logodnice, Ernestine von Fricken.
Si pentru ca menirea acestui turneu de amploare consta în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colturi ale tarii, dar si în obiectivul generos de a darui unui oras un pian de concert cu drept de folosinta pentru urmatorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marca), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul calator pus la dispozitie de Radio România urmeaza sa ramâna pentru urmatorii ani la Deva.

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii, Horia Mihail poposind în 20 de localitati, pentru a sustine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea si la Roman, pianistul se va reîntâlni si cu celelalte piane calatoare, ramase acolo în anii 2013 si 2014. Itinerarul turneului va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.


ITINERAR:
22 martie, Galati, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' – Concert cu orchestra
2 aprilie, Brasov, Sala Patria – Concert cu orchestra
7 aprilie, Resita, Sala Lira – Recital
9 aprilie, Timisoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra
16 aprilie, Pitesti, Casa de cultura a sindicatelor – Concert cu orchestra
19 aprilie, Busteni, Centrul cultural ''Aurel Stroe'' – Recital
20 aprilie, Ploiesti, Sala Ion Baciu – Recital
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital
22 aprilie, Târgu Mures, Sala Festiva a Liceului de Arte – Recital
27 aprilie, Ludus, Casa de cultura – Recital Pianul calator
28 aprilie, Baia de Aries, Casa de cultura – Recital Pianul calator
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultura – Recital Pianul calator
30 aprilie, Deva, Centrul cultural ''Dragan Muntean'' – Recital Pianul calator
5 mai, Bucuresti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucuresti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de arta – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul ''Jean Bart'' – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultura – Recital
14 mai, Chisinau, Sala cu orga – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul ''Marcel Guguianu'' – Recital
16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
19 mai, Iasi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistrita, Sinagoga – Recital

Eveniment sustinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical ''Nae Leonard'' din Galati, Filarmonica de stat din Brasov, Radio România Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul de proiecte culturale ''Aurel Stroe'' din Busteni, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primaria din Ludus, Casa de cultura din Baia de Aries, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Primaria municipiului Alba Iulia, Casa de cultura din Deva, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul ''Vasile Pârvan'' din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iasi, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.