"Pianul Călător"

Horia Mihail si Pianul Calator - romantici în a cincea întâlnire cu publicul din toata tara

Horia Mihail si Pianul Calator pornesc, între 22 martie si 20 mai 2015, în cea de-a cincea excursie care poate face mai frumoasa primavara iubitorilor muzicii. Acestia vor putea asculta patru povesti muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei si recunostintei. Turneul International Pianul Calator este organizat de Centrul Cultural Media Radio România si Asociatia Culturala Accendo si este sustinut de Radio România.

Patru compozitori reprezentativi ai Romantismului au transpus pe clapele pianului trairile lor cele mai profunde, lasându-ne partituri emotionante, ce îndeamna la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele sase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms si dedicate Clarei Schumann, o ultima partitura publicata în timpul vietii muzicianului.

Continua cu Aprés une lecture de Dante, de Franz Liszt care transforma aici cea de a doua parte din Aneés de pélerinaje într-o mare calatorie de-a lungul artei si a spiritualitatii italiene, experienta lucrului la acest opus fiind împartasita de compozitor, la un moment dat, într-o scrisoare adresata femeii iubite, Printesa Marie, astfel: „...Il Bravo Suonatore începe în aceasta dimineata un fragment dantesc care îl conduce spre Infern…”.

Partitura care încheie recitalul Carnaval Op. 9 „Scénes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann apartine primei perioade de creatie (1834-1835) si e dedicata primei sale iubiri si logodnice, Ernestine von Fricken.

Povestea pianistului calator ramâne una emotionanta si în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov. Muzica pentru pian si orchestra a compozitorului rus, desi creata cu multe decenii în urma, pare sa fi avut o destinatie aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurta întâlnire cu Leslie Howard.

Si pentru ca menirea acestui turneu de amploare consta în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colturi ale tarii, dar si în obiectivul generos de a darui unui oras un pian de concert cu drept de folosinta pentru urmatorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marca), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul calator pus la dispozitie de Radio România pian urmând sa ramâna pentru urmatorii ani la Deva.

Prefatând a cincea editie a turneului, Oltea Serban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România afirma: „Trebuie doar sa uitati ca în afara salii de concert si în tumultul secolului XXI pragmatismul domneste fara drept de apel si, indiferent de vârsta pe care o aveti, sa va lasati inundati de culorile romantismului, care se pare ca vor supravietui atâta timp cât nu vom ajunge sa vedem lumea în alb si negru.”

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii, Horia Mihail poposind în 20 de localitati, pentru a sustine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea si la Roman, pianistul se va reîntâlni si cu celelalte piane calatoare, ramase acolo în anii 2013 si 2014. Traseul turneului va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.


ITINERAR:
22 martie, Galati, Teatrul muzical „Nae Leonard” – Concert cu orchestra
2 aprilie, Brasov, Sala Patria – Concert cu orchestra
7 aprilie, Resita, Sala Lira – Recital
9 aprilie, Timisoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra
16 aprilie, Pitesti, Casa de cultura a sindicatelor – Concert cu orchestra
19 aprilie, Busteni, Centrul cultural „Aurel Stroe” – Recital
20 aprilie, Ploiesti, Sala Ion Baciu – Recital
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital
22 aprilie, Târgu Mures, Sala Festiva a Liceului de Arte – Recital
27 aprilie, Ludus, Casa de cultura – Recital Pianul calator
28 aprilie, Baia de Aries, Casa de cultura – Recital Pianul calator
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultura – Recital Pianul calator
30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Dragan Muntean” – Recital Pianul calator
5 mai, Bucuresti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucuresti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de arta – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultura – Recital
14 mai, Chisinau, Sala cu orga – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital
16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau – Recital Pianul calator
19 mai, Iasi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistrita, Sinagoga – Recital

Eveniment sustinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galati, Filarmonica de stat din Brasov, Radio România Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul de proiecte culturale „Aurel Stroe” din Busteni, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primaria din Ludus, Casa de cultura din Baia de Aries, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Primaria municipiului Alba Iulia, Casa de cultura din Deva, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iasi, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.