"Pianul Călător"

Pianul calator este pe drum spre Deva

(27 aprilie 2015)

O poveste nascuta din dragostea pentru muzica dar si dintr-o necesitate a fost înca de la prima editie Turneul International Pianul calator.

Dupa ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat ca infrastructura pianistica este foarte slaba, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt si sa încerce sa ofere bucurie publicului din orase unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Asa a început calatoria pianelor prin tara.

Pornind din studiourile Radio România, acestea si-au gasit noi case temporare în orase din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marca, cel de-al cincilea pian va ramâne pentru urmatorii ani la Deva.

Turneul International Pianul calator, editia a V-a, se desfasoara în perioada 22 martie - 20 mai 2015 si este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo si este sustinut de Radio România.

Calatoria pianului continua în aprilie la Ludus, la Baia de Aries si la Alba Iulia si se va încheia la Casa de Cultura din Deva, unde pianul va ramâne, turneul de concerte si recitaluri al pianistului Horia Mihail continuând însa. El chiar se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru a un alt eveniment al turneului, si anume un concert cu orchestra la Teatrul de Arta din oras. În recitaluri Horia Mihail interpreteaza cele sase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, Après une lecture de Dante, de Franz Liszt si încheie cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann. În cazul concertelor cu orchestra pianistul interpreteaza Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov.

În fiecare din aceste orase pianul soseste cu o masina pusa la dispozitie de Senia Music, este coborât de o echipa specializata, montat si acordat.

Povestea turneului este inspirata de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor si pianist a realizat un turneu de concerte în Tarile Române în anii 1846 si 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunitati în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însasi sosirea lui Liszt în orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment în sine. La Timisoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piata din fata catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele cladirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut si un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiintarii unei scoli, o parte din bani au fost împartiti saracilor, alta parte donata diverselor asociatii de muzicieni.

Un proiect Radio România

Producatori : Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural si Accendo.
Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional.
Partener principal: ARCUB.
Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.
Transportator Oficial : Dacia.
Parteneri: Societatea de Muzica Veche, Hotel Pantex Brasov.
Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Teatrul muzical Nae Leonard - Galati, Filarmonicile de stat din Brasov, Timisoara, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Cluj-Napoca si Iasi, Radio România Resita, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Busteni, Liceul Vocational de Arte din Târgu Mures, Casa de cultura din Ludus, Primariile din Ludus, Alba Iulia, Tulcea si Roman, Casele de cultura din Baia de Aries, Deva, Roman, Casa de cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, Asociatia Culturala DevART, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Teatrul de arta din Deva, Teatrul Jean Bart - Tulcea, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chisinau, Sala cu orga din Chisinau, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Societatea de concerte Bistrita, Centrul judetean pentru cultura Bistrita-Nasaud.
Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio Chisinau, România TV, Media Trust, România Libera, Catavencii, Observator Cultural, revista Tango, Sapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.