"Pianul Călător"

Pianul calator se apropie de destinatia finala

(20 iunie 2012)

Pianul de concert ce apartine Societatii Române de Radiodifuziune si care va fi pus la dispozitia comunitatii din Sânnicolau Mare - orasul în care s-a nascut compozitorul Bela Bartok - la finalul celei de-a doua editii a turneului Pianul Calator, se apropie de destinatia finala, dupa ce si-a început calatoria cu ‘’o dimineata de plaja’’ la Mamaia si a continuat drumul la Buzau, Focșani și Roman.

Aventura a început la temperaturi ridicate, pe malul Marii Negre, când pianul calator – un Bluthner de concert – si pianistul Horia Mihail, protagonistul turneului, au încântat publicul pe terasa Radio Vacanta cu un recital neconventional ce s-a auzit si pe 2 km de plaja, pentru cei ce au dorit sa combine sonoritatile clasice cu muzica valurilor.

Deopotriva mirati si încântati de aceasta oprire a pianulul calator chiar pe malul marii, auditorii au declarat : ”Extraordinar, chiar ne relaxeaza, ne calmeaza. Vorbim la umbra si ne linisteste. Uiti de gânduri, uiti de toate.”, „Nostalgic, melancolic. Ai loc sa visezi”, „Pianul se combina mai bine cu plaja. Nu rap, nu rock”. Chiar negustorului de fructe de pe plaja nu i-a mai pasat cum merg vânzarile pentru jumatate de ora, încântat fiind de aceasta oaza de armonie aparuta cu totul surprinzator în mijlocul sonoritatilor agresive de la terase: „Asta e important. Ceea ce face omul acela acolo e legat de cultura

De la Mamaia pianul a plecat la Buzau unde a avut loc un recital gazduit de Sala Consiliului Judetean. „Este un lucru extraordinar de important pentru tara în primul rând acest turneu, face un bine muzicii în general si artei românesti în particular. Faptul ca mai multe orase din diverse zone ale tarii au aceasta posibilitate de a lua contact atât cu muzica pe care o prezinta pianistul, cât si cu acest instrument deosebit este o pata de culoare în aceasta zona gri din momentul actual prin care trece România.”, a declarat un spectator apreciind la superlativ evenimentul. Pianul si pianistul si-au continuat apoi calatoria pe 19 iunie la Focsani si miercuri, 20 iunie, la Casa de cultura din Roman.

Horia Mihail se afla în fata ultimelor recitaluri si concerte din cel de-al doilea turneu "Pianul calator", ce parcurge 20 de orase, turneu programat între 21 mai si 29 iunie. Turneul continua cu un concert cu orchestra Filarmonicii din Bacau pe 22 iunie si cu un recital la Iasi, în Aula Bibliotecii centrale universitare « Mihai Eminescu » pe 24 iunie.

Ca si anul trecut, când a demarat acest proiect, initiat si organizat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo si gândit pe trei ani, pianul pus la dispozitie de Societatea Româna de Radiodifuziune (SRR) va fi încredintat unei localitati în care nu exista pian de concert, anul acesta fiind ales Sânnicolau Mare, din judetul Timis. Pâna a ajunge însa acolo, Horia Mihail va mai putea fi ascultat în concertul cu Filarmonica din Timisoara din 28 iunie, iar împreuna cu pianul calator la Caracal în 26 iunie si destinatia finala Sânnicolau Mare în 29 iunie

Ca un post scriptum la acest turneu, pe 11 iulie, Horia Mihail va concerta la Chisinau, în închiderea festivalului international „Nopti pianistice”.

« În fiecare oras a fost altfel si cu siguranta în continuare, fiecare teatru, fiecare casa de cultura, fiecare castel sau sala de concert îmi vor oferi senzatii diferite. Sunt ferm convins ca ceea ce facem din punct de vedere artistic este un fenomen în continua schimbare, care are de-a face cu fluctuatiile sufletului nostru. Modul în care cânt este de fiecare data proaspat pentru mine si sper ca si pentru public. Reactia calda pe care am observat-o la publicul din Bucuresti, un public foarte exigent, nu poate decât sa ma bucure. » declara Horia Mihail la finalul recitalului de la Bucuresti.

Prima editie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 orase din tara si a marcat împlinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt, fiind realizat dupa exemplul turneului sustinut de celebrul pianist si compozitor romantic între anii 1846 si 1847 în Tarile Române.

Al doilea turneu Pianul calator îi ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, la o noua anvergura, cu un program dens si incitant, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Urmatoarele evenimente vor avea loc pe 27 mai, la Sala Reduta din Brasov si pe 31 mai, la Târgu Mures, la Palatul culturii, unde Horia Mihail va cânta Rapsodia pentru pian si orchestra de Rachmaninov, alaturi de Orchestra Filarmonicii Târgu Mures, dirijor Alexandros Myrat.


Itinerar Pianul Călător 2012:

Mediaș, 21 mai, Sala Traube

Dumbrăveni, 22 mai, Catedrala Armenească

Sighișoara, 23 mai, Casa de cultură

Mamaia, 17 iunie, Radio Vacanța

Buzău, 18 iunie, Teatrul George Ciprian

Focșani, 19 iunie, Teatrul Dramatic

Roman, 20 iunie, Casa de cultură

Caracal, 26 iunie, Teatrul Dramatic

Sânnicolau Mare, 29 iunie, ora 19, Sala festiva a castelului Nako


Itinerar Recitaluri 2012

Brașov, 27 mai, Sala Centrului Cultural Reduta

Oradea, 2 iunie, Sala Filarmonicii

Baia Mare, 3 iunie, Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare

Cluj-Napoca, 5 iunie, Opera Maghiară

Pitești, 8 iunie, Casa de cultură a sindicatelor

București, 12 iunie, Sala Radio

Iași, 24 iunie, Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu"

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureș, 31 mai, Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureș, dirijor Alexandros Myrat

Brașov, 7 iunie, Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Brașov, dirijor Bogdan Chiroșcă

București, 15 iunie, Sala Radio
Orchestra Națională Radio, dirjor JinWang

Bacău, 22 iunie, Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timișoara, 28 iunie, Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii "Banatul" Timișoara, dirijor Gheorghe Costin

Chișinău, 11 iulie, Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni


Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Eveniment sustinut de: Radio România.

Partener oficial: Volkswagen

Sponsori: Revalid, JTI, BCR

Coproducator: Radio România Regional si TVR 3

Parteneri: Societatea de muzica veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil
Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution

Parteneri culturali: Directia Formatii Muzicale Radio România, Fundatia Stefan Ludwig Roth din Medias, Catedrala Armeneasca din Dumbraveni, Casa de cultura din Sighisoara, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzica din Baia Mare, Opera Maghiara din Cluj, Filarmonica de stat din Pitesti, Radio Constanta, Teatrul „George Ciprian” din Buzau, Teatrul dramatic din Focsani, Casa de cultura din Roman, Filarmonica de stat din Bacau, Filarmonica de stat din Iasi. Centrul Cultural „Radu Serban” - Caracal, Teatrul National „Stefan Iordache” Caracal, Radio Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com