"Pianul Călător"

Ce este "Pianul Călător"

Turneul Pianul călător revine

Pianul călător, turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail, revine după succesul de anul trecut cu o nouă ediție, ce se va desfășura între 21 mai și 30 iunie 2012.

Timp de 50 de zile, în 22 de concerte și recitaluri ce vor avea loc în 20 de orașe din Româniăcărora li se va adăuga un post scriptum la Chișinău, pe 11 iulie, la festivalul internațional "Nopți pianistice"), pianistul Horia Mihail va străbate țara de la nord la sud și de la est la vesț ajungând de la Baia Mare la Caracal și de la Mamaia la Sânnicolau Mare.

Pianul călător îl va însoți în călătoria către unele dintre aceste orașe și anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susținerea unor astfel de evenimente. În data de 30 iunie, în orașul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, "Pianul călător" - cel de-al doilea pian, un Bluthner de concert pus la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, inițiat și organizat de Radio România Cultural și asociația culturală Accendo - va fi pus la dispoziția comunității locale din Sânnicolau Mare. Prima ediție a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 orașe din țară și a marcat împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Franz Liszț fiind realizat după exemplul turneului susținut de celebrul pianist și


Castelul Corvinilor,
Hunedoara

compozitor romantic între anii 1846 și 1847 în Țările Române. Dacă Liszt călătorea și susținea concerte pe un pian Erard ce-l însoțea peste toț primul "pian călător", un Steinway de concerț a plecat de la Sala Radio împreună cu pianistul Horia Mihail și echipa tehnică însoțitoare către orașe care nu aveau astfel de instrumente - Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni, rămânând, după această serie de recitaluri de mare succeș la Sala Traube din Mediaș, încredințat pentru o perioadă de trei ani comunității locale.

În urmă cu un an, Horia Mihail declara : "Am ajuns la finalul unei călătorii absolut impresionante. Publicul din toate orașele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult intereș iar pentru mine a fost o experiență extraordinară, pe care de-abia aștept să o repet. Despărțirea de pian, care în această călătorie mi-a devenit prieten, este grea, însă bucuria pe care o am că am reușit să-i redau viața de care avea nevoie, face ca această tristețe să dispară." Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experiență, la o nouă anvergură, cu un program dens și incitanț cu recitaluri și concerte cu orchestra. Începe pe 21 mai la Mediaș, din sala unde s-a terminat anul trecut. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.


Itinerar Pianul Călător 2012:

Mediaș, 21 mai, Sala Traube

Dumbrăveni, 22 mai, Catedrala Armenească

Sighișoara, 23 mai, Casa de cultură

Mamaia, 17 iunie, Radio Vacanța

Buzău, 18 iunie, Teatrul George Ciprian

Focșani, 19 iunie, Teatrul Dramatic

Roman, 20 iunie, Casa de cultură

Caracal, 26 iunie, Teatrul Dramatic

Reșița, 27 iunie, Casa de cultură

Sânnicolau Mare, 30 iunie, Casa de cultură

Itinerar Recitaluri 2012

Brașov, 27 mai, Sala Centrului Cultural Reduta

Oradea, 2 iunie, Sala Filarmonicii

Baia Mare, 3 iunie, Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare

Cluj-Napoca, 5 iunie, Opera Maghiară

Pitești, 8 iunie, Casa de cultură a sindicatelor

București, 12 iunie, Sala Radio

Iași, 24 iunie, Sala "Ion Baciu" a Filarmonicii de Stat "Moldova" din Iași

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureș, 31 mai, Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureș, dirijor Alexandros Myrat

Brașov, 7 iunie, Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Brașov, dirijor Bogdan Chiroșcă

București, 15 iunie, Sala Radio
Orchestra Națională Radio, dirjor JinWang

Bacău, 22 iunie, Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timișoara, 29 iunie, Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii "Banatul" Timișoara, dirijor Gheorghe Costin

Chișinău, 11 iulie, Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni